Bertha Benz, de vrouw van Carl Benz, zal zich vast vaak hebben afgevraagd wat haar man toch allemaal aan het prutsen was in zijn schuurtje. Het ontwikkelen van de eerste auto ooit, zal niet van de een op de andere dag gegaan zijn. En in 1880 bestond er geen John Williams die om hulp gevraagd kon worden.
Carl Benz
Geboren in 1844, ten tijde van de Tweede Industriële Revolutie, was een Duitse uitvinder en technicus. In 1883 startte hij zijn eigen bedrijf inde productie van industriële machines. Uit het doorontwikkelen van een tweetaktmotor tot een viertakstmotor ontstond in 1885 de eerste auto ter wereld. Een jaar later reed hij in de zomer zijn eerste rondje door Mannheim. Het uiterlijk was nog volledig gebaseerd op de paardenkoets, maar de paarden waren toch echt vervangen door een bezinemotor. Ten onrechte wordt wel eens gedacht de het woord benzine ook te danken is aan Carl Benz. Dat is echter teveel eer: het goedje bestond echter al eerder onder dezelfde naam
Bertha geloofde in de uitvinding van haar man, maar vond dat hij de ‘zelfrijdende’ koets teveel voor zichzelf hield. Op 5 augustus 1888 maakte zij, buiten medeweten van haar man en in gezelschap van haar twee zonen, de 15-jarige Richard en de 14-jarige Eugen, in de experimentele auto van haar man een rit over een lange afstand, van Mannheim naar Pforzheim, een traject van 106 km.
Halverwege (in Wiesloch) moest ze benzine bijvullen, die kocht ze in een apotheek (die nu bekendstaat als het eerste tankstation in de geschiedenis). Het voertuig haalde de maximumsnelheid van 15 km per uur.
“ She believed in more then a car. She believed in herself ”
De officiële reden die Bertha Benz opgaf voor deze lange autorit, was dat zij in Pforzheim haar moeder wilde bezoeken. Maar ze had nog een andere reden. Ze vond dat haar man zich te veel op de technische kant van de zaak richtte en te weinig deed om commerciële belangstelling voor zijn uitvinding te wekken. Met haar tocht, die veel opzien baarde, slaagde zij goed hierin.
De rit moest diverse malen worden onderbroken wegens mankementen, die met assistentie van dorpssmeden e.d. werden verholpen. Deze mankementen, waarvan Bertha Benz uitvoerig verslag deed aan haar man, vormden voor hem de stimulans om verbeteringen aan te brengen in zijn uitvinding. Zo was het op haar verzoek dat hij later een extra versnelling aanbracht om het rijden op stijgende trajecten te vergemakkelijken.
Bron: Wikipedia
Sterk, inspirerend en gedreven
Karaktereigenschappen van Berta Benz waar ook veel vrouwen van nu zich in herkennen Speciaal voor deze vrouwen is het netwerkplatform She’s Mercedes dat wil inspireren, verbinden en versterken. Niet alleen met bijzondere netwerkbijeenkomsten, maar ook met het She’s Mercedes Magazine dat twee keer per jaar verschijnt en de e-mailnieuwsbrief. She’s Mercedes is ook te volgen via social media.
Zie: She’s Mercedes.