f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
No weather information available
vrouwaanhetstuur - Janis Joplin Porsche
Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?
Kleurrijke Porsche 356 SC

Al mijn vrienden rijden een Porsche, zingt ze. Maar dit gold niet alleen voor haar vrienden – ook Janis zelf bezit er een. De legendarische blues- en rockzangeres geniet van het leven en de vrijheden in een kleurrijke Porsche 356 SC uit 1964. Deze werd hierdoor misschien wel een van de beroemdste auto’s van de Swinging Sixties.

“Ze ging tegen het verkeer in, door blinde bochten, met de kap naar beneden,” herinnert platenproducer Rothchild zich, “lachend, riep ze: “Niets kan me tegenhouden!”.”

vrouwaanhetstuur - Janis Joplin Porsche front
Summertime … Child, the living’s easy …

Janis Joplin die in haar fel geschilderde Porsche 356 over de snelweg rijdt. De wind van de Stille Oceaan in haar haren. Het ronde brillenmontuur, de radio die luid galmt, een flesje Southern Comfort in het handschoenenkastje… Het leven ziet er zonnig uit voor Janis. De hippie-icoon was zich terdege bewust van de echte – zij het vluchtige – geneugten die achter het stuur te vinden zijn.

When I bring home my hard earned pay, I spend my money all on Mary Jane!

Een groot deel ervan misschien, maar ze heeft wel 3.500 dollar uitgegeven voor de chique Cabriolet en nog eens 500 dollar aan haar roadie Dave Richards voor het schilderwerk. Hij verbeeldde de “History of the Universe” op de auto in alle kleur van de regenboog. De auto is niet bedoeld als pronkstuk in de garage. Integendeel. De zangeres laat geen kans onbenut om een wilde trip te maken, en ze houdt ervan om door fans te worden toegejuicht in haar onmiskenbare Porsche …

Have another piece of my heart now, baby, you know you got it if it makes you feel good …

Door dik en dun, wind en weer, hoogte- en dieptepunten, pijnlijke scheidingen (cry baby, cry baby, cry baby en vreugdevolle reünies (honey, welcome back home), totdat, nou ja, de dood hen scheidt. Daar in L.A. in het Landmark Hotel, waar de kronkelende weg van Janis Lyn Joplin’s leven abrupt eindigt in 1970. Drie dagen voor haar dood, vroeg ze haar producer Paul Rothchild de band te starten. In alle kaalheid, en zonder begeleiding zong ze, (met een vette knipoog naar het de consumptiemaatschappij): ‘Mercedes Benz’.

vrouwaanhetstuur - Porsche Janis Joplin
En de Porsche leefde verder

Haar Porsche is echter nog ver van het einde van zijn reis. Na drie schilderbeurten, een aantal eigenaren en twintig jaar in een museum, belandt Janis’ Porsche bij Sotheby’s voor een veiling. De rockster op wielen werd verkocht voor 1,76 miljoen dollar. Nu geniet een andere gepassioneerde ziel van de iconische Porsche. En wij genieten nog steeds van Janis Joplins: Mercedes Benz.

Vrouw aan het Stuur Spotify Playlist
vrouwaanhetstuur - Spotify Janis Joplin

Spotify Janis Joplin

Beluister Mercedes Benz in de Spotify Playlist van Vrouw aan het Stuur.

In deze playlist staan ook nummers van Prince, Tracey Chapman, Rihanna, Kraftwerk, AC/DC, The Pointer Sisters en nog veel meer.

Vul die lijst maar aan!

Weet jij nog  een “auto” nummer die er niet in staat? Zet het in de reacties, dan voegen we hem toe!

Janis Joplin - Mercedes Benz (originele opname)

Comments
  • Kirsten

    Jaaaa! Vrouw aan het stuur, goed bezig! Geweldig leuk artikel, waarvoor veel dank. Vergeet Greased Lightnin’ niet! 😉

    1 april 2020
Post a Comment

You don't have permission to register