f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
No weather information available
Vrouw aan het stuur - Ford stoelbelkleding
Ford introduceert baanbrekende technologie om zelf je stoelbekleding te ontwerpen. met behulp van ‘3D-knitting’ (een driedimensionale weeftechniek) ontstaat een scala aan mogelijkheden. Zelf je lievelingskleuren kiezen, extra opbergzakjes toevoegen, afritsbaar en dus wasbaar. Ook maken hightech-toepassingen het mogelijk om bijvoorbeeld je telefoon op te laden.
Vrouw aan het stuur - Ford stoelbelkleding

Precisiewerk

“Mensen vinden het leuk om hun spullen te personaliseren. In het kader van ons ontwerpproces waarin de mens centraal staat, onderzoeken we hoe we dat kunnen bereiken. Via stoelbekleding die ook intuïtieve functionaliteiten zou kunnen bieden”, aldus Anais Castinel, Interior Designer, Ford Europa. “3D-weven biedt interessante mogelijkheden die de grenzen van ontwerpen verleggen. Dat maakt het reizen voor bestuurder en passagiers comfortabeler en prettiger.”

Vrouw aan het stuur - Ford stoelbelkleding

Garens kiezen

Klanten zouden de optie hebben om verschillende hoezen voor de zittingen voorin en achterin de auto te kiezen. Zo kunnen de stoelen achterin bijvoorbeeld geschikt zijn voor kinderen of huisdieren. Verdere personalisatie kan bestaan uit individuele kleurencombinaties en afbeeldingen.

Technieken zoals gebruikt bij fashion en meubelbekleding
Vrouw aan het stuur - Ford stoelbelkleding

Passen en meten

Ford past productietechnieken toe die nu bekend zijn van hardloopschoenen, kleding en meubels. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheid om klanten zelf stoelbekleding te laten ontwerpen. Denk aan persoonlijke touches, zoals stoelvakjes en keuze uit verschillende soorten vulling. Ook zou er keuze zijn uit beter ademende materialen voor bijvoorbeeld in de zomer.

De technologie zou het ook mogelijk maken om stoffen met ingebouwde connectiviteit te gebruiken. Denk hierbij aan bedieningselementen voor de portieren en ramen. Ook draadloos opladen voor smartphones en sensoren om de gezondheid van de bestuurder mee in de gaten te houden, zijn mogelijk.

Duurzaam
Vrouw aan het stuur - Ford stoelbelkleding

Kleuren kiezen

De 3D-weeftechniek biedt meer flexibiliteit bij het ontwerpen, vermindert het aantal productiestappen en zorgt voor minder afval doordat er geen losse stoffen en onderdelen hoeven te worden geknipt en aan elkaar genaaid. De 3D-weefmachines maken de stoelbekleding zonder naden. Bovendien kunnen verschillende garens gebruikt, bijvoorbeeld polyester, wol, zijde, koolstofvezel en zelfs gerecyclede materialen.

Optimale pasvorm
Vrouw aan het stuur - Ford stoelbelkleding

Eigen logo mogelijk

De technologie zorgt voor meer precisie en kwaliteit dan bij  traditionele stoelbekleding. Hierdoor worden de driedimensionaal geweven hoezen ontwikkeld met een optimale pasvorm voor de stoel en wordt de kans op plooien verminderd. Elk interieuronderdeel dat van stof is gemaakt, komt in aanmerking voor 3D-weven. Het dashboard en de portieren kan voorzien zijn van een ontwerp dat er – afhankelijk van de kijkhoek – anders uitziet. Op dezelfde manier zijn ook logo’s en afbeeldingen te verwerken in de bekleding.

Wasbaar

Ford loopt voorop bij de ontwikkeling van stoelbekleding waarbij het comfort en gemak van klanten centraal staat. De nieuwe Ford Puma Titanium is voorzien van de eerste afritsbare stoelhoezen van Ford.  Omdat de hoezen wasbaar en verwijderbaar zijn, zijn ze een stuk makkelijker schoon te maken. Dit helpt het interieur fris te houden. Lekker voor jezelf maar het kan natuurlijk ook bijdragen aan een betere restwaarde  van de auto.

Onlangs maakt Polestar ook bekend met 3d weef technieken, afgekeken uit andere industrieën, te gaan werken. Daar was echter nog geen sprake van de mogelijkheid om ook te personaliseren. 1-0 voor Ford.

Het was overigens ook een van de vragen die ik stelde in mijn interview met Laurens van den Acker, Hoofd designer van Renault: “Mag er alsjeblieft ook iets meer personalisatie in het interieur?” Het antwoord? Hij had er nog nooit over nagedacht. 2-0 voor Ford!!!

Op de hoogte blijven? Meepraten?

Uitgenodigd worden voor een Vrouw aan het Stuur Vodcast?

Abonneer je dan op de Vrouw aan het Stuur VIP-Mail

Post tags:
Post a Comment

You don't have permission to register