f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
No weather information available
vrouwaanhetstuurcolumauto- de auto als metafoor - quote
De auto als metafoor …  Van het dashboard van HUgo de Jonge tot de hartverscheurende column van Coen Ferron… De auto is heel geschikt om te gebruiken als vergelijking om een abstract gevoel of idee uitleggen. Helder, duidelijk en iedereen snapt meteen wat je ermee bedoelt. Een ode aan het poëtische karakter van de auto.

De auto als metafoor voor ….

…  het doormaken van Corona

Afgelopen weekend popte er in het random nieuwsoverzicht van mijn telefoon een prachtige vergelijking op. Op Medisch Contact lees ik de blog van Coen Feron. Coen is anesthesioloog in opleiding in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Hij is besmet geraakt met het Coronavirus. De artsen (lees: zijn collega’s) zien geen andere uitweg dan Coen aan de beademing te leggen. In zijn blog vertelt Coen wat zijn ervaringen zijn. (Ik citeer met toestemming van Coen zelf!)

Coen Feron:

“Als mens zitten we allemaal in een auto. Allemaal soorten en kleuren, groot en klein. Sommige mensen kopen een grote SUV zodat ze de kofferbak kunnen gaan vullen met ervaringen, bagage. Andere mensen kiezen bewust voor die kleinere auto, omdat er weinig bagage is. […]

Mijn eigen levensauto is vanaf de middelbare school plankgas gaan rijden. Afremmen voor tegenliggers of

medeweggebruikers? Absoluut niet. Hooguit ontwijken en doorrijden. Altijd maar op die snelweg van het leven te hard rijden. [….]

vrouwaanhetstuur - Coen Feron

Coen Feron

Maar vanaf het moment dat het beeld op zwart ging staat die auto stil. Hij heeft moeten remmen. En laat ik nu net zo’n type zijn die nooit de verplichte keuringen van mijn levensauto heeft laten uitvoeren. De remmen doen het wel merk ik, maar piepend en knarsend. De handrem is door mijn collega’s van de intensive care ook nog eens aangetrokken tot overmaat van ramp. Die auto komt zeker weten tot stilstand. […]”

Lees vooral het hele verhaal van Coen!  op Medische Contact . Wellicht heb je het bericht ook al gelezen via de facebook-pagina van vrouwaanhetstuur waar het verhaal gedeeld is.

… Persoonlijke ontwikkeling

Een paar weken geleden volgde ik de Live training ‘Snel en makkelijk zichtbaar’ van Zarayda Groenhart. Ze wilde iets toelichten over het stemmetje dat velen van ons in hun hoofd hebben: “Wie ben ik dat ik iets toe te voegen heb als [coach/trainer/yogadocent/mens]. Er zijn al zoveel anderen die doen wat ik doe/wil doen. Wie ben ik dan om…? Wat is mijn toegevoegde waarde?” Ook Zarayda koos de auto als metafoor:

Zarayda:
vrouwaanhetstuur - column - auto als metafoor - zarayda groenhart

Zarayda Groenhart

“Ik vergelijk het wel eens met een auto. Elke auto heeft dezelfde functie. Hij rijdt. Maar er zijn ontzettend veel verschillende merken en die hebben allemaal weer verschillende modellen. Toch is er niemand die twijfelt aan het bestaansrecht van al deze verschillende auto’s naast elkaar. Als koper kies je de auto die voor jouw gevoel het meest bij jou, je situatie, en je behoeften past. Je kijkt naar wat ie kan, maar ook naar de uitstraling, de prijs en dat soort dingen. Met jou en je professie is het precies hetzelfde. En door jezelf te laten zien, en authentiek te zijn, kunnen mensen beter voor je kiezen. Know-trust-like-buy.”

…Relatieperikelen

In mijn eigen leven speelde de auto als metafoor een grote rol in de start van de relatie met mijn huidige partner. Een ‘knipperlicht’ in het begin. Vrienden raadden hem af ‘deze auto’ te kopen. Dat lag volledig aan mij. Ik was bang om me te binden, voelde me tegelijkertijd enorm aangetrokken tot de oprechte liefde die hij uitstraalde. We reden in die begintijd ook veel in de auto. Onder andere omdat ik nog maar net mijn rijbewijs gehaald had. Om hem duidelijk te maken hoe mijn gevoel heen en weer slingerde, vertaalde ik dat naar de techniek van het rijden.

Van volle vaart naar terug in de 1

De ene dag durfde ik best op een Duitse snelweg de topsnelheid te testen. Maar soms trok ik het gewoon even niet, dan zette ik de auto aan de kant en sloeg de deur met een klap dicht. Hij vroeg me in te stappen. Maar ik wilde even stilstaan en in mijn eentje van de rust genieten. Meestal spoorde ik hem aan vooral door te rijden en ergens een ander chickie op te pikken. In het beste geval vroeg ik hem of we even een pauze konden houden en zei dat we misschien later weer voorzichtig in zijn één konden opstarten. Als het zover was schakelde ik zelf al snel door naar zijn 2 of zijn 3. En voor ik het wist zaten we alweer volle vaart op die snelweg richting een serieus commitment. Ik kon op elk willekeurig moment volop genieten en 2 minuten later toch weer op die rem trappen en uitstappen. Liet me een paar dagen later toch weer ophalen, en het ritje begon weer van voor af aan. Hij bleef al die tijd het merk Mij trouw. Inmiddels zijn we, 20 jaar later, een comfortabele zevenzitter. Wij, vier kinderen en de hond.

… Seks

Ga ik deze nog uitleggen? Wie heeft er nog nooit een ‘ritje gemaakt’? En als je het eenmaal hoort, hoor je het in bijna elk liedje over ‘auto’s’ terug.  Born to be wild, Radar Love, Grease Lightning en natuurlijk Rihanna’s Shut up and Drive. Veel songs hebben een mooie clip met een hoofdrol voor een auto. Hordes jonge fans denken dus dat het ook echt over een auto gaat, maar horen als ze ouder zijn toch heel iets anders in de tekst.

vrouw aan het stuur-column- passie in die kar

Passie in die kar kan altijd

Maak er gebruik van 😉

Wel handig overigens dat kinderen woorden in een metafoor nog letterlijk nemen. Als je nu aan je lief met zwoele stem vraagt of jullie samen even een ritje in de auto zullen maken, heeft het kroost waarschijnlijk niet eens door dat je iets anders van plan bent… Raar? Nee hoor.

Lees hier de column: Passie in die kar.

Post tags:
Post a Comment

You don't have permission to register