f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
No weather information available
vrouwaanhetstuur - road edge detection
Road Edge Detection, of te wel: wegkant herkenning. Je kent het wel smalle weggetjes, met stukgereden zijkanten. Steile dijkjes waar je wel 80 mag, maar het er te smal uitziet. Onverlichte wegen door bosrijk gebied waardoor de strepen onzichtbaar zijn. Ford heeft een nieuwe technologie die hierbij helpt.

Rijden op plattelandswegen kan lastig zijn wanneer onbelijnde wegranden afbrokkelen en overgaan in de berm, modderige sloten en steil aflopend terrein. Zeker op onverlichte wegen kan ’s avonds rijden behoorlijk inspannend zijn.

De meeste verkeersongelukken met dodelijke afloop in Europa doen zich voor op plattelandswegen. Hierbij vallen – in tegenstelling tot ongevallen in stedelijke gebieden – veel slachtoffers onder de inzittenden.

Road Edge Detection

Ford komt nu met een nieuwe technologie om het rijden op plattelandswegen makkelijker en veiliger te maken. Road Edge Detection scant de voorliggende weg en stuurt de auto, indien nodig, zachtjes bij.

“Plattelandsverkeer kan voor automobilisten net zo stressvol zijn als stadsverkeer. In het bijzonder voor degenen die niet bekend zijn met hun route. Road Edge Detection levert een positieve bijdrage om autorijden eenvoudiger en comfortabeler te maken”. Aldus Rüdiger Kieneke, engineer, Driver Assistance and Safety Electronics bij Ford Europa.

Hoe werkt ’t? De technologie

Road Edge Detection is ontwikkeld voor plattelandsverkeer met een snelheid van 70-110 km/u. Een onder de achteruitkijkspiegel gemonteerde camera monitort de wegranden 50 meter vóór het voertuig en het naastgelegen terrein tot 7 meter.

Het systeem maakt gebruik van een geavanceerd algoritme dat vaststelt dat er een duidelijk structureel verschil is tussen het oppervlak van de weg en dat van het direct ernaast gelegen terrein. Ook kan het stuurondersteuning bieden op belijnde wegen wanneer de wegstrookbelijning slecht of niet zichtbaar is door sneeuw, bladeren of regen.

Bijsturen en trillen

Het systeem herkent dat een geplaveide weg overgaat in een zachte berm, een passeerstrook met grind of een grasstrook. Het systeem biedt dan lichte ondersteuning om te voorkomen dat het voertuig van de weg raakt. Als na de eerste bijstuuractie de auto te dicht bij de rand blijft, produceert het systeem een trilling in het stuurwiel om de bestuurder erop te attenderen dat hij moet bijsturen. ’s Avonds maakt het systeem gebruik van de verlichting van de koplampen en werkt het net zo effectief als overdag.

In Europa is Road Edge Detection beschikbaar op de Focus en de nieuwe Puma, Kuga en Explorer. Het is onderdeel van het groeiende aantal technologieën voor bestuurdersassistentie die voor nieuwe Fords beschikbaar komen.

Ford heeft in de afgelopen tijd al meerdere handige veiligheidssystemen onthuld:
Een vooruitblik voor naderend gevaar

Rijassistent Local Hazard geeft een vooruitblik bij naderend gevaar

– de Local Hazard Detection die een Vooruit blik bij nog onzichtbaar gevaar geeft.

– De Exit Warning voorkomt dat er portierbotsingen ontstaan met kwetsbare weggebruikers.

– Dat Ford Veiligheid serieus neemt blijkt ook uit de gimmick Emoji  jack waarmee fietser duidelijk kunnen communiceren met automobilisten

Op de hoogte blijven? Meepraten?

Uitgenodigd worden voor een Vrouw aan het Stuur Vodcast?

Abonneer je dan op de Vrouw aan het Stuur VIP-Mail

Post tags:
Post a Comment

You don't have permission to register